‘Het belang van letselschade-slachtoffers wordt door de WODC-onderzoekers terecht voorop geplaatst. De tijd is voorbij om nog eens jaren te gaan polderen met alle betrokken partijen’, zo stelt De Letselschade Raad zelf. In constructief overleg met het Ministerie van Justitie en Veiligheid zal De Letselschade Raad namens de sector werken aan een Plan van Aanpak voor de afwikkeling van letselschade en de uitwerking van de aanbevelingen. Zoals de WODC-onderzoekers concluderen hebben de aanbevelingen één ding gemeen: ze zijn gebaseerd op de veronderstelling dat de rijksoverheid meer regie zal moeten nemen dan in het verleden en meer dan ooit werk zal moeten maken van coördinatie van de verschillende inspanningen. De wetgever is dus nadrukkelijk aan zet en niet de polder.
“Als gepassioneerd en overtuigd vertolker van het multistakeholdermodel in de sector (‘de polder’) kan ik niet geloofwaardig sturing geven aan de nieuwe route die de sector zal moeten inslaan”, zo laat Remco Heeremans, directeur DLR, weten. Het is aan de sector, onder leiding van het bestuur DLR, om in nauwe samenwerking met het departement een plan van aanpak te ontwikkelen dat recht doet aan alle aanbevelingen die in het rapport worden benoemd, inclusief het onderzoek naar de positie van De Letselschade Raad zelf. “Ik heb mij altijd beijverd voor de actieve betrokkenheid van alle organisaties die deze bijzondere sector kent en ben trots op de resultaten die we met elkaar hebben weten neer te zetten. Met het Nationaal Keurmerk Letselschade (NKL) en de Kamer voor Langlopende Letselschadezaken (KLLZ) hebben we met zeer beperkte middelen grootse zaken tot stand weten te brengen.”
Intern zal worden bezien hoe de komende periode zo goed mogelijk zal worden ingevuld. De Letselschade Raad heeft in een eerder persbericht laten weten graag het gesprek met het departement aan te zullen gaan over de nieuwe richting die de sector zal moeten inslaan.