De bijeenkomst, geleid door Femke Ruitenbeek – Bart en de projectleden van de projectgroep Herstelbemiddeling van De Letselschade Raad, bracht diverse experts, tussenpersonen en beleidsmedewerkers samen om inzichten te delen en praktische oplossingen te verkennen.
Presentaties
Tijdens de bijeenkomst werden presentaties gegeven door de projectleden. De kern van de presentaties draaide om het bevorderen van contact tussen slachtoffers en veroorzakers, wat kan bijdragen aan het emotionele herstel van beide partijen. Femke Ruitenbeek benadrukte in haar proefschrift het perspectief van veroorzakers in de civiele rechtspraktijk. Uit haar onderzoek blijkt dat veroorzakers vaak willen helpen, excuses aanbieden en hun verhaal delen. Hier ligt een rol van verzekeraars en tussenpersonen bij het wijzen op de mogelijkheid van contact en wat dit contact kan brengen aan ongevalsbetrokkenen.
Praktische hulpmiddelen en processen
Diverse hulpmiddelen en processen zijn ontwikkeld voor ongevalsbetrokkenen en professionals om contact helpt bekend te maken. Zo is er de website contacthelpt.nl en de Toolkit van het Verbond van verzekeraars. Ook is er een Webinar uitgebracht dat nog altijd te beluisteren is op de website van De Letselschade Raad. Deze tools zijn bedoeld om ongevalsbetrokkenen en professionals te helpen bij het stimuleren van contact tussen slachtoffers en veroorzakers.
Naast het wijzen op contact helpt, is het verwijzen naar Perspectief Herstelbemiddeling ook mogelijk als meer begeleidt contact gewenst is door de ongevalsbetrokkenen.
Contactlijnen tussen de partijen
Tijdens de expertmeeting werden de contactlijnen tussen verzekeraar, tussenpersoon, verzekerde, veroorzaker en slachtoffer besproken. Dit gesprek bracht verschillende aspecten van deze contactlijnen aan het licht, die variëren afhankelijk van de betrokken partijen en de specifieke situatie.
Wat opvalt is dat contact met de verzekerde/veroorzaker vooral zakelijk van aard is. De verzekeraar of de tussenpersoon neemt contact op als opheldering nodig is over de toedracht. Soms is er contact over verzekeringstechnische gevolgen, of over eventueel verhaal op de eigen verzekerde. Het thema ‘contact tussen ongevalsbetrokkenen’ is echter geen gebruikelijk gespreksthema; daaraan wordt in contactmomenten met de verzekerde vrijwel geen aandacht besteed.
Duidelijk werd vooral dat het wijzen op contact, het verwijzen naar de website contacthelpt.nl en de mogelijkheid van verwijzing naar Perspectief Herstelbemiddeling weinig tot geen bekendheid heeft in de branche, dat er behoefte is aan meer informatie en dat professionals een grotere rol kunnen spelen in het bevorderen van contact.
Aandachtspunten vanuit de expertmeeting
De expertmeeting heeft inzicht gegeven in de complexiteit en de noodzaak van aandacht voor contact om het emotionele herstel van alle betrokkenen te bevorderen. De volgende aandachtspunten werden genoteerd:
Contact helpt: Het benoemen van contact helpt is belangrijk. Het kan een positieve invloed hebben op het herstelproces en de emotionele verwerking van zowel slachtoffers als veroorzakers. Het benoemen van contact moet zorgvuldig gebeuren, zodat het helpend is voor de ongevalsbetrokkenen.
Handvatten voor professionals: Professionals hebben handvatten nodig om te verwijzen naar contact en zo nodig herstelbemiddeling via Perspectief Herstelbemiddeling.
Bekendheid vergroten: Het thema ‘contact tussen ongevalsbetrokkenen’, de verwijzing naar de website contacthelpt.nl en de mogelijkheid van herstelbemiddeling moeten meer bekendheid krijgen in de branche, bijvoorbeeld via opleidingen en vakbladen. Het opnemen van informatie hierover in bijvoorbeeld verplichte opleidingen voor tussenpersonen en specifieke opleidingen voor de letselschadebranche kan hierbij helpen.
Rol van belangenbehartigers: Deze expertmeeting stond in het teken van de rol van de professionals aan verzekeraarszijde, maar duidelijk werd dat belangenbehartigers ook een zeer belangrijke rol spelen bij het onder de aandacht brengen door het onderwerp laagdrempelig te bespreken met de ongevalsbetrokkenen.
Vervolg
De Pilotgroep Herstelbemiddeling buigt zich nu over de vervolgstappen. De komende periode krijgen die hun uitwerking.
De Letselschade Raad bedankt alle deelnemers aan de expertmeeting voor hun waardevolle bijdrage aan deze bijeenkomst.
Wilt u meer weten over contact helpt en herstelbemiddeling, lees dan verder op de webpagina Herstelbemiddeling van De Letselschade Raad.