Eerste opvang

Bij diverse instanties kunt u terecht voor de eerste opvang na een ongeval, medisch incident of misdrijf.

Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland helpt na een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk. U kunt op een van de regiokantoren terecht voor juridische, praktische en emotionele ondersteuning. Op de website van Slachtofferhulp Nederland is veel informatie te vinden.

Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland kan in gesprek met u kijken naar wat er moet gebeuren. Daarbij kunt u informatie krijgen over het verhalen van schade, over juridische procedures en over verzekeringen. Ook kunt u hulp krijgen bij het invullen van formulieren van bijvoorbeeld de verzekering of het schrijven van brieven naar instanties. Indien nodig gaat een medewerker met u mee naar de politie, arts, advocaat of rechtbank. Slachtofferhulp treedt niet op als uw belangenbehartiger.

Slachtofferhulp behandelt alles wat u vertelt vertrouwelijk. Eventueel kan de medewerker bij u thuis komen.

De geboden hulp is gratis en voor iedereen toegankelijk. Voor contact met het dichtstbijzijnde regiokantoor kunt u tijdens kantoortijden bellen met 0900-0101 (lokaal tarief).

Na een verkeersongeval

Politie

De politie komt niet altijd ter plaatse na een ongeval. Bijvoorbeeld niet bij lichte aanrijdingen zonder gewonden of forse schade. De betrokkenen kunnen dan namelijk eenvoudig zelf gegevens uitwisselen en de schade afhandelen. De politie komt wel ter plaatse als er gewonden zijn, als de schade fors is, bij alcoholmisbruik, of als hulp moet worden verleend.

Stichting Processen-Verbaal

De politie noteert na een verkeersongeval de belangrijkste feiten en de namen en adressen van de betrokkenen. Het proces verbaal met deze gegevens is in eerste instantie bedoeld voor een eventuele vervolging van een verdachte van een overtreding of een misdrijf. De politie bepaalt niet wie schuld heeft aan het ongeval. De gegevens in het proces verbaal kunnen belangrijk zijn om te bepalen wie aansprakelijk is voor de aanrijding.

De politie verstrekt de informatie over het ongeval aan de Stichting Processen-Verbaal in Zoetermeer. Indien nodig vraagt uw verzekering de informatie op bij de Stichting. Ook eventuele processen-verbaal van het ongeval zijn aan te vragen bij de Stichting. Tegen betaling kunt u ook een afschrift van alle informatie bij de Stichting opvragen. Het kan een tijd duren voordat de gegevens beschikbaar komen.

ANWB: advies na verkeersongeval

ANWB-leden hebben recht op gratis online juridisch advies op het gebied van verkeer, recreatie en toerisme. Via het platform adviseren de juristen bijvoorbeeld op welke wijze u autoschade kunt verhalen, wie aansprakelijk is voor een ongeluk en welke verkeersregels daarbij een rol spelen. De juristen zijn daarnaast gespecialiseerd op het gebied van consumentenrecht (zoals de koop van nieuwe en gebruikte auto’s), reiszaken en verkeersregels in binnen- en buitenland. Leden kunnen gebruik maken van modelcontracten en voorbeeldbrieven.

Na een medisch incident

De klachtenfunctionaris is het eerste aanspreekpunt bij klachten. Hij of zij biedt een luisterend oor, geeft informatie en advies, verleent bijstand en zal indien mogelijk bemiddelen tussen de klager en de betrokken zorgverlener.

Zorgaanbieders hebben een klachtenfunctionaris in dienst, omdat zij problemen tussen cliënt/patiënt en zorgverlener goed willen oplossen.

Bij het Adviespunt Zorgbelang kunt u terecht met uw vraag of klacht over de zorg. De medewerkers kennen uw patiëntenrechten en de zorgsector in iedere regio. U kunt het regionale Adviespunt Zorgbelang telefonisch bereiken via 0900 243 70 70 (€0,10 per minuut).

Na een misdrijf

Als u aangifte heeft gedaan bij de politie, kunt u bij het Slachtofferloket terecht met vragen over de afhandeling van de aangifte. Het Slachtofferloket informeert, adviseert en begeleidt slachtoffers tijdens het hele strafproces. In het Slachtofferloket werken de politie, Slachtofferhulp Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) nauw samen.

Van het Slachtofferloket krijgt u uitleg en antwoord op vragen, zoals:

  • Leidt de aangifte tot een strafzaak?
  • Hoe verloopt een strafzaak?
  • Hoe kan ik een schadevergoeding claimen in de rechtszaak?
  • Kan ik de strafzitting bijwonen?
  • Wat is de uitspraak van de rechter?

Als slachtoffer hebt u een spreekrecht: tijdens het strafproces mag u zich richten tot de rechter. U kunt bijvoorbeeld vertellen wat de gebeurtenis met u heeft gedaan. Een medewerker van het Slachtofferloket kan u ondersteunen als u gebruik wilt maken van uw spreekrecht.

Let op: direct na uw aangifte zijn uw gegevens vaak nog niet bij het Slachtofferloket bekend.