Medische hulp

Als u letsel heeft opgelopen, is het belangrijk dat u zich meldt bij een arts. Niet alleen voor het verdere herstel en uw genezing. Dit is ook essentieel voor de eventuele juridische afhandeling in een later stadium.

Als u per ambulance bent vervoerd, heeft een arts naar de verwondingen gekeken. Soms lijkt er weinig tot niets aan de hand te zijn. Krijgt u ’s avonds of ’s nachts alsnog klachten, ga dan toch naar de huisarts. Deze kan beoordelen of een behandeling van de klachten nodig is. Vaak kan een behandeling het beste in een zo vroeg mogelijk stadium beginnen. Klachten die enige dagen aanhouden, moeten worden vastgelegd.

Verwerkingsproblemen

Als u letsel oploopt door een ongeval, medische fout of misdrijf, zijn de gevolgen soms emotioneel ingrijpend. U kunt u bijvoorbeeld angstig voelen, moeite hebben met slapen of veel aan het incident terugdenken. Dat zijn op zich normale reacties op een abnormale gebeurtenis.

Houden deze problemen langer dan 4 tot 6 weken aan, dan kunt u het beste de huisarts raadplegen. Ook als nabestaande kunt u langere tijd last hebben van dergelijke klachten.

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. De kosten van medische hulp, zoals ziekenhuisopname, doktershulp, medicijnen en hulpmiddelen, vallen onder de basisverzekering. Daarnaast hebben velen een aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden staat welke kosten worden vergoed.

Voor sommige hulp en vervoer moet u een eigen bijdrage betalen. Ook kan een deel van de kosten voor eigen rekening blijven in verband met een eigen risico. Bepaalde (alternatieve) behandelingen worden in het geheel niet vergoed. Een zorgverzekeraar vergoedt soms vervoer dat nodig is voor het ondergaan van een medisch onderzoek of een behandeling. Soms is er een verklaring van uw arts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen.

De rekeningen voor medische kosten als gevolg van een ongeval, medisch incident of misdrijf dient u in bij uw eigen zorgverzekeraar. U krijgt schriftelijk bericht als uw zorgverzekeraar de kosten deels of niet vergoedt. De niet gedekte kosten van hulp en vervoer kunt u claimen bij de aansprakelijke partij. Ook extra kosten in verband met een verblijf in een ziekenhuis of revalidatiecentrum kunt u claimen.

Normbedragen vindt u in de Richtlijn Ziekenhuis- en Revalidatiedaggeldvergoeding en de Richtlijn Kilometervergoeding. Dit geldt alleen voor het slachtoffer. De medische kosten van de nabestaande zijn in de regel niet verhaalbaar.

Meldingsplicht

Uw zorgverzekeraar kan besluiten de kosten als gevolg van een ongeval, medisch incident of misdrijf te verhalen op de aansprakelijke partij. Daarom staat in bijna alle polisvoorwaarden dat u verplicht bent uw zorgverzekering te informeren als de medische behandeling het gevolg is van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk kan worden gehouden.

U bent verplicht informatie te verstrekken over deze gebeurtenis en de aansprakelijke partij, zodat uw zorgverzekeraar de kosten ook daadwerkelijk kan verhalen.

Verpleging en verzorging thuis

Verpleging of verzorging thuis kunt u regelen via uw zorgverzekeraar. Deze zorg valt in het basispakket van de zorgverzekering. De wijkverpleegkundige bekijkt samen met u en eventueel uw arts welke zorg u nodig heeft. Hij of zij helpt u om de zorg te regelen.

Intensieve verpleging en verzorging

Hebt u altijd toezicht nodig of moet er 24 uur per dag zorg dichtbij zijn? Dan hebt u recht op passende zorg met verblijf in een zorginstelling. U hebt hiervoor een indicatie nodig. Deze kunt u aanvragen bij het CIZ. Dit is geregeld in de Wet langdurige zorg.

Voor Wlz-zorg betaalt u een eigen bijdrage. Tijdens de eerste zes maanden geldt een lage eigen bijdrage. Daarna hangt het van uw persoonlijke omstandigheden af of u een hoge of lage eigen bijdrage betaald. Dit is onder andere afhankelijk van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. Op de website van het CAK vindt u uitleg en een rekenprogramma om uw eigen bijdrage te berekenen.

De zorg vanuit de Wlz kan ook bij u thuis worden verleend. De voorwaarde is dat de levering van de zorg thuis verantwoord is. Het is de taak van uw zorgkantoor om dat te beoordelen. Voor zorg thuis bestaan er drie mogelijkheden.

  1. Met een volledig pakket thuis (vpt) krijgt u thuis zorg van een zorginstelling. U krijgt alle zorg en ondersteuning waarvoor u een Wlz-indicatie heeft. Hierbij horen ook maaltijden, huishoudelijke hulp en uitstapjes. De huur of de hypotheek van uw woning moet u zelf blijven betalen.
  2. U kunt ook een deel van de zorg van een zorginstelling krijgen en een deel zelf regelen met uw persoonsgebonden budget. Dit heet een modulair pakket thuis (mpt). Met het mpt krijgt u geen maaltijden en geen hulp bij het huishouden.
  3. Met een persoonsgebonden budget (pgb) organiseert u zelf uw zorg. U kiest bijvoorbeeld zelf wie uw zorgverlener wordt. De zorgverlener moet de zorg wel bij u thuis kunnen leveren. U sluit zelf een zorgovereenkomst met hem of haar af. Er gelden enkele voorwaarden. De zorg moet van goede kwaliteit zijn. Ook moet u (of uw vertegenwoordiger) de taken en plichten kunnen uitvoeren die aan het budget zijn verbonden. De Sociale Verzekeringsbank betaalt de rekening van de zorgaanbieder. U krijgt geen geld op de eigen rekening.