Introductie Letselschade Info Wijzer
Voor slachtoffers
Wanneer u een ongeval heeft gehad waarbij u letsel heeft opgelopen en waarvoor een ander aansprakelijk is, kunt u schadevergoeding vragen aan de veroorzaker van dit ongeval.
Misschien heeft u kosten gemaakt zoals het moeten huren van krukken of heeft u huishoudelijk hulp moeten inschakelen. Of wellicht krijgt u uw salaris niet of niet helemaal doorbetaald, omdat u niet kunt werken. Het kan ook zo zijn dat uw herstel niet zo voorspoedig verloopt als u had gedacht of dat u niet volledig geneest van het opgelopen letsel.
Wanneer u niet binnen enkele maanden helemaal bent hersteld (ten opzichte van vlak voor het ongeval), is het erg belangrijk dat u een belangenbehartiger inschakelt. Een belangenbehartiger kan u bijstaan bij het verhalen van uw schade en u adviseren over de juridische aspecten van uw zaak. Kijk voor meer informatie over belangenbehartigers op de website bij: ‘wie kan mij helpen’.
Bij de behandeling van een letselschadezaak en het vaststellen van de hoogte van de passende schadevergoeding, moeten verschillende vragen worden beantwoord. Hiervoor is informatie nodig. Veel van die informatie zal de verzekeraar die de schadevergoeding moet betalen, bij u, het slachtoffer, opvragen.
Het moeten beantwoorden van (veel) vragen kan echter belastend zijn voor u als slachtoffer. Zeker als voor u niet duidelijk is waarom bepaalde vragen worden gesteld. Misschien vraagt u zich af waarom u bepaalde informatie zou moeten verstrekken.
Op dit deel van de website van De Letselschade Raad vindt u ter ondersteuning van de vele vragen die op u af kunnen komen, de Letselschade Info Wijzer”. Deze Info Wijzer is een soort checklist waarin u per onderwerp uitleg vindt waarom men bepaalde vragen aan u kan stellen en wat het belang van de opgevraagde informatie is. Daar waar dat belangrijk kan zijn, staat ook vermeld wanneer het juist niet noodzakelijk is om de gevraagde informatie te verstrekken. De checklist vormt op deze manier een hulpmiddel bij het beoordelen van het opvragen van informatie.
Voor dienstverleners:
Het gebruik van de Letselschade Info Wijzer kan voor bedrijven in de letselschadepraktijk (met name voor verzekeraars) een hulpmiddel zijn bij de uitleg aan een slachtoffer waarom zij bepaalde informatie van hem of haar wenst te ontvangen.
Door in de lijst aan te klikken welke informatie men wil hebben, verschijnt er een tekstblok in beeld. In dit tekstblok verschijnt uitleg over het belang en de noodzaak van de gevraagde informatie. Organisaties kunnen de Info Wijzer zo gebruiken om een toelichting 'op maat' samen te stellen voor slachtoffers.
Het is mogelijk om een enkel onderwerp met uitleg aan te klikken en uit te printen. Het is ook mogelijk om een checklist op maat samen te stellen. Meerdere aangeklikte onderdelen zijn te genereren in een lijst die vervolgens als pdf-document digitaal kan worden verstuurd of op papier kan worden uitgedraaid.
De informatie wordt alleen gebruikt om het betreffende formulier te printen en wordt niet opgeslagen in een database. De privacy blijft hiermee gewaarborgd.
Algemene achtergrond:
De Letselschade Info Wijzer volgt uit Beginsel 8 van de Gedragscode Behandeling Letselschade. Het is bedoeld als hulpmiddel om het slachtoffer voor te lichten over het belang van het verstrekken van informatie. De checklist is eveneens functioneel voor de professionele dienstverlener, die de informatie ‘op maat’ kan opvragen.
Slachtoffers ervaren het verstrekken van veel informatie vaak als belastend en krijgen vaak geen goede uitleg over de reden waarom de informatie moet worden verstrekt. In deze Info Wijzer kunnen slachtoffers lezen wat het belang van bepaalde vragen is, die hen bij de afwikkeling van een letselschade kunnen worden gesteld en in welke gevallen het niet noodzakelijk is om informatie te vragen.
Het staat een ieder vrij om teksten van deze site te gebruiken voor eigen of professioneel gebruik,mits te allen tijde voorzien van correcte bronvermelding.
Een voorbeeld om teksten van de website correct weer te geven staat hieronder beschreven.
In de webtekst:
Na een verkeersongeval
Op deze site vindt u uitgebreide informatie over zaken waar u dan mee te maken kunt krijgen. Dat kan variëren van het regelen van een eenvoudige blikschade tot en met de afwikkeling van een verkeersongeval waarbij slachtoffers zijn gevallen (De Letselschade Raad)*
In de documentatie:
*Bron: De Letselschade Raad, Na een verkeersongeval, informatie over zaken waarmee u te maken kunt krijgen na een verkeersongeval, bekeken op 7 oktober 2009 op http://www.deletselschaderaad.nl/index.cfm?page=Slachtoffers