Als netwerkorganisatie stimuleert De Letselschade Raad de dialoog tussen alle betrokken partijen door Raadsdagen, symposia en andere bijeenkomsten, zoals Webinars te organiseren. In een snel veranderende wereld krijgt ook de letselschadebranche te maken met vele nieuwe ontwikkelingen.
Naar aanleiding van het rapport van de Universiteit van Utrecht naar de kenmerken van langlopende letselschadezaken, heeft De Letselschade Raad in een brief de Minister van Rechtsbescherming meegedeeld dat zij verschillende maatregelen voorstelt om tot verbetering van de afhandeling van letselschadezaken te komen. Eén van de maatregelen betreft het inzetten van ‘herstelbemiddeling’ in letselschadezaken.
De Permanente Commissie GOMA is het overlegorgaan waar letselschadebranche en zorgsector elkaar ontmoeten.
De Werkgroep Normering ontwikkelt en beheert richtlijnen. De Letselschade Richtlijnen geven houvast aan mensen met letselschade.
Het werken met één onafhankelijk medisch adviseur wordt gezien als een belangrijke oplossing voor een aantal knelpunten in het medisch traject. Ook wordt het werken met één medisch adviseur als één van de oplossingen gezien in reactie op het onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de oorzaken van langlopende letselschadezaken.
De Handreiking Zorgschade geeft een beschrijving van de processtappen die gezet kunnen of moeten worden bij de afwikkeling van zorgschadezaken. De Handreiking is van toepassing op letselschadezaken waarin sprake is van een blijvende, intensieve en complexe zorgvraag.
Over de totstandkoming van de Financiële Paragraaf bij de Handreiking Zorgschade informeer ik u namens De Letselschade Raad en de projectgroep Financiële Paragraaf.
Herstelgerichte dienstverlening
Een integrale aanpak voor herstel van autonomie
De huidige IWMD-vraagstelling “Causaal verband bij ongeval” is begin 2020 geëvalueerd door middel van een enquête. Middels deze enquête werd bij professionals in de letselschadebranche geïnventariseerd welke ervaringen er de afgelopen 10 jaar zijn opgedaan met de bestaande vraagstelling. Tevens werd gevraagd om suggesties voor verbeteringen.
Elke organisatie in het Nationaal Keurmerk Letselschade moet aan een aantal cumulatieve vereisten voldoen om ingeschreven te worden en te blijven. Een van die vereisten is het uitvoeren van een klanttevredenheidsonderzoek (hierna KTO).
Op verzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid organiseerde De Letselschade Raad een onderzoek naar de oorzaken van langlopende letselschadezaken.
De Letselschade Raad bood in november 2020 de Leidraad Beroepsziekten aan staatssecretaris Van ’t Wout van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan. De leidraad bevat een stappenplan voor de afhandeling van verzoeken om schadevergoeding aan werkgevers in verband met een (gestelde) beroepsziekte. Daarmee wordt samenwerking gestimuleerd en gestroomlijnd tussen partijen die professioneel bij beroepsziektezaken zijn betrokken.
Traumatisch hersenletsel wordt vaak niet of pas in een (te) laat stadium herkend. Een tijdige signalering is belangrijk.
Regelmatig organiseert De Letselschade Raad ronde tafelgesprekken voor professionals in de letselschadebranche.